معرفی

کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس یکی از برترین کتابخانه‌های دانشگاهی کشور در زمینه خدمات و منابع چاپی و الکترونیکی است که در سال ۱۳۶۲ تأسیس شد. مدیریت منابع و کتابخانه در حال حاضر در فضایی به وسعت ۵۲۰۰ مترمربع در 4 طبقه پذیرای مراجعان داخل و خارج دانشگاه است. تعداد ۲۶ نفر کارشناس، کارشناس ارشد و دکتری در این مدیریت مشغول فعالیت و ارائه خدمات هستند. سیستم امانت کتابخانه به صورت قفسه باز است و اعضای هیئت علمی، دانشجویان و پژوهشگران می‌توانند با مراجعه به قفسه‌های بخش امانت و مرجع، منابع مورد نیاز خود را انتخاب و دریافت نمایند. کتابخانه دارای ۵ سالن مطالعه است (۲ سالن ویژه دانشجویان خانم، ۲ سالن ویژه دانشجویان آقا و ۱ سالن جهت کارگروهی) و همچنین میزهای مطالعه فردی و گروهی در فضاهای طبقات برای استفاده دانشجویان در نظر گرفته شده است. به علاوه، یک اتاق اختصاصی برای مطالعه گروهی در طبقه اول کتابخانه راه‌اندازی شده که با هماهنگی قبلی و در زمان تعیین شده، در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.
جستجو، دسترسی به اطلاعات کتابشناختی، رزرو و تمدید منابع، پرداخت جریمه تأخیر و تسویه‌حساب به صورت غیرحضوری امکان‌پذیر است. پایگاه‌های اطلاعاتی مورد اشتراک دانشگاه تربیت مدرس در داخل دانشگاه با استفاده از حساب کاربری مدرس و در خارج از دانشگاه از طریق VPN قابل دسترس است. جستجو و مشاهده متن کامل پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها برای کاربران دانشگاه تربیت مدرس از طریق سامانه پارسه به صورت غیرحضوری امکان‌پذیر است و کاربران سایر دانشگاه‌ها نیز بعد از ثبت‌نام و تأیید کارشناسان می‌توانند متن کامل پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها را از راه دور مشاهده نمایند.


اهداف و برنامه‌ها

یکی از مهم‌ترین اهداف کتابخانه مرکزی، حمايت از برنامه‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه از طریق حفظ، اشاعه و ارتقای دانش است که با فراهم کردن امکان دسترسی سریع و آسان کاربران به منابع اطلاعاتی مورد نیاز، انجام می‌شود. همچنین ارتقای کمی و کیفی منابع اطلاعاتی و خدمات اطلاع رسانی، ارائه خدمات کارآمد و مؤثر، با بهره‌گیری از آخرین فناوری‌های اطلاعاتی و اطلاع‌رسانی از اهداف مهم کتابخانه است. لذا با به‌کارگیری نیروهای متخصص و روزآمدسازی دانش آن‌ها، برای ارتقای سواد اطلاعاتی کاربران و بهینه‌سازی خدمات به مراجعان برنامه‌ریزی می‌نماید. به همین منظور، از آذرماه 1401 ارائه خدمات مشاوره تخصصی راه‌اندازی شده و دانشجویان با ثبت‌نام و تعیین زمان، موضوع و کارشناس مورد نظر، از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند می‌گردند.
کتابخانه مرکزی برای سهولت دسترسی هرچه بیشتر کاربران به منابع مورد نیاز، مراکز اطلاعاتی و پایگاه‌های دسترسی باز در سطح کشور و جهان را بررسی، شناسایی و معرفی می‌نماید و آموزش‌های لازم دراین زمینه را ارائه می‌دهد. همچنین با درنظرگرفتن اهداف بلندمدت، خط‌مشی و آیین‌نامه‌های مورد نیاز را در جلسات شورای مدیران پژوهشی، شورای پژوهشی دانشگاه یا هیئت رئیسه محترم مطرح کرده و مطابق با مصوبات، برنامه‌های آینده خود را پیش می‌برد.


شرح وظایف
  • نیازسنجی و فراهم آوری منابع مورد نیاز اعضای هیأت علمی و دانشجویان تربیت مدرس از طریق سفارشات
  • سازماندهی انواع منابع اطلاعاتی چاپی و الکترونیکی
  • ارائه خدمات انواع منابع اطلاعاتی مورد نیاز جامعه استفاده کننده
  • به کارگیری نیروهای متخصص و روزآمد سازی دانش آنها در راستای بهینه سازی خدمات به کاربران
  • برگزاری دوره های آموزشی مورد نیاز کاربران
  • شناسایی مراکز اطلاعاتی و تأمین مدرک در سطح کشور و جهان به منظور فراهم کردن دسترسی هرچه بیشتر کاربران به منابع و مراکز اطلاعاتی
  • حفاظت از منابع اطلاعاتی موجود در کتابخانه با بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی موجود
  • ارائه پیشنهاد خط مشی و آیین نامه های مورد نیاز در زمینه فعالیت های کتابخانه به شورای محترم مدیران پژوهشی
  • ارتقاء کمی و کیفی منابع اطلاعاتی و خدمات اطلاع رسانی
  • توجه به رعایت استانداردها در فعالیت های کتابخانه
  • ارزیابی دوره ای فعالیت های کتابخانه و نظر سنجی از کاربران به منظور بهینه سازی منابع و خدمات
مدیران ادوار گذشته