درخشش طرح مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه در جشنواره پژوهش فرهنگی سال

خلاصه خبر: از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه، در چهاردهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال به عنوان رتبه نخست مورد تقدیر قرار گرفت.

از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه، در چهاردهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال به عنوان رتبه نخست مورد تقدیر قرار گرفت.
با رأی هیأت داوران در چهاردهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال، طرح مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه با عنوان بومی سرودهای ایران تالیف دکتر حسن ذوالفقاری، رتبه نخست را در بخش مطالعات راهبردی فرهنگ از آن خود کرد.
طرح بومی سرودهای ایران به همت دکتر حسن ذوالفقاری با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران کشور و در دو مرحله به ارزش چهل میلیون تومان در مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه به اجرا در آمد.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه چهاردهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال که با حضور سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمدرضا جوادی یگانه رییس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، حجت الاسلام محمد حشتمی معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد و جمعی از پژوهشگران و اساتید دانشگاه پانزدهم اسفندماه در پژوهشگاه فرهنگ،هنر و ارتباطات برگزار شد گفت: از آقای جوادی یگانه تشکر می کنم که کمک کرد طرح های پژوهشی دنبال شود. آنچه ما امروز شاهدش هستیم نتیجه کار ایشان و همکارانشان است. خوشحالم که جشنواره پژوهش فرهنگی بعد از وقفه 3-4 ساله راه اندازی شد و توانستیم از پژوهش های پژوهشگران بهره بگیریم.
وی در مورد فرهنگ اظهار داشت: فرهنگ را می توان به فرهنگ فردی، قومی، سازمانی، ملی، منطقه ای و بین المللی تقسیم کرد که هر یک از این تقسیم بندی ها تعریف خاص خود را دارد.
جنتی با بیان اینکه گستره فرهنگ وسیع است، عنوان کرد: اگر بخواهیم تعریف حداقلی از فرهنگ داشته باشیم برخی مقولات همچون ادبیات، موسیقی و معماری در این حوزه می گنجد. حوزه های زیباشناختی و میراث فرهنگی و مقولات ادبی و هنری را شامل می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: اگر به فرهنگ عمیق تر نگاه کنیم می توانیم مجموعه ای از رفتارها، هنجارها و عملکردهای فردی و نهادی را به عنوان فرهنگ تعریف کنیم؛ این تعریف دربرگیرنده افراد، سازمان ها و بخش های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است.
جنتی یادآور شد: مقام معظم رهبری در جمع اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کردند فرهنگ را در کنار مسایل اقتصادی و سیاسی نگاه نکنیم بلکه این مسایل را درگیر فرهنگ تعریف کنیم. فرهنگ زیربنا و ریشه ای است که سایر مسایل شاهدی از این ریشه هستند. با این نگاه به فرهنگ، پژوهش ها وسیع و گسترده می شود.
وی با اشاره به اینکه امسال چهاردهمین دوره جشنواره پژوهش فرهنگی سال است، بیان کرد: این جشنواره یکی از دیرینه ترین جشنواره های فرهنگی کشور است. تلاش این جشنواره این بود که به پژوهش های پراکنده در کشور به صورت فرایند نگاه کند و آنها را مورد توجه قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه 700 اثر به چهاردهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال ارسال شده است، عنوان کرد: بسیاری از این آثار قابل توجه و ممتاز است، بسیاری از اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در این دوره شرکت داشتند و به خاطر رقابت تنگاتنگ داوری این کار مشکل بوده است. این پژوهش ها می توانند راه آینده ما را هموار کنند.
جنتی خاطرنشان کرد: هنوز جا نیفتاده است که پژوهش ها جمعی شود و به خاطر همین بیشتر پژوهش ها فردی است. در این دوره از جشنواره بسیاری از آثار توسط پژوهشگران جوان ارایه شد که این مسئله نویدبخش است.
وی یادآور شد: در این دوره از جشنواره دانشنامه های متعدد دینی، ادبی و یک سری آثار از حوزه هنرهای تجسمی، نمایشی، موسیقی، بازی های رایانه ای، سیاست گذاری فرهنگی، دیپلماسی فرهنگی و اقتصاد فرهنگ ارایه شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم تمرکز بر اقتصاد فرهنگ در جامعه افزود: بسیاری از اقتصاددانان فکر می کنند فرهنگ در اقتصاد نقشی ندارد. ما در این چند ساله اقتصاد خلاق را مطرح کردیم. حوزه فرهنگ و هنر می تواند در اقتصاد کشور نقش بسزایی داشته باشد همانطور که در دنیا اینطور است.
جنتی اظهار داشت: در این دوره یک نگرش جدید در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد شده است آن خرده گیری هایی که سابق صورت می گرفت، صورت نمی گیرد و ما اجازه دادیم هر کس تحقیق و مطالعه ای دارد در قالب کتاب ارایه دهد و چاپ کند. در این حوزه سعی نکردیم محدودیت ایجاد کنیم در تلاشیم که کمک کنیم پژوهش ها به جامعه عرضه شود. ما معتقدیم توسعه فرهنگی کشور در سایه تحقیقات، مطالعات و تبادل نظرات است.
گفتنی است بومی سرود به اشعاری گفته می شود که شاعران محلی با استفاده از کلمات بومی منطقه و ذوق روستاییشان در قالب هایی همچون دوبیتی، قصیده، غزل، مثنوی و ... می سرایند. هدف از این طرح پژوهشی فرهنگی شناسایی و ریخت شناسی علمی ادب منظوم عامه در کنار ادبیات کهن فارسی و مقایسه و تعامل این دو گونه است.


16 اسفند 1394 / تعداد نمایش : 2211

اخبار

access deny [505]