متن کامل خبر


 
فصل نخست کاوش مشترک ایران و فرانسه در غار قلعه «کرد آوج» با سرپرستی عضو هیات علمی دانشگاه انجام شد

خلاصه خبر: فصل نخست کاوش مشترک ایران و فرانسه در غار قلعه «کرد آوج» در استان قزوین به سرپرستی دکتر حامد وحدتی‌نسب عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد.

فصل نخست کاوش مشترک ایران و فرانسه در غار قلعه «کرد آوج» در استان قزوین به کشف و ثبت بیش از ۶۰۰۰ یافته فرهنگی در محوطه از دو گمانه‌ی مورد مطالعه منجر شد.
حامد وحدتی‌نسب، سرپرست ایرانی نخستین فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی در غار قلعه «کرد آوج» در استان قزوین در این باره اظهار داشت: پیش از این و در خلال بررسی‌های باستان شناختی استان از بررسی خاک دپو شده‌ حاصل از حفریات قاچاق در این غار، ۳۵ قطعه دست ساخته سنگی کشف شد.
به گفته‌ی این باستان‌شناس، این مجموعه، با توجه به حضور سرپیکان های موستری، سرپیکان لوآلوآ، خراشنده ‌های یک جانبی و دوجانبی و تراشه ‌های برداشت شده با فناوری لوآلوآ توسط سلیمانی و علی بیگی به دوره‌ی پارینه سنگی میانی منتسب شده بود.
وی در ادامه به برخی از ویژگی‌های خاص این محوطه مانند ماهیت (غار) و دارا بودن نهشته‌ های باستان‌ شناختی، قرارگیری در حد فاصل زاگرس و محوطه‌های شمال فلات مرکزی و نیز امکان یافتن بقایای زیستی مانند گرده ‌های گیاهی در کنار دست ساخته ‌های سنگی و بقایای استخوانی اشاره کرد .
عضو هیات علمی دانشگاه ادامه داد: با توجه به این ویژگی‌ها کاوش در غار قلعه کرد آوج با هدف روشن کردن وضعیت نوسانات اقلیمی لبه غربی فلات مرکزی و چگونگی رابطه آن با سازمان فناوری گروه‌ های انسانی ساکن در این پهنه در طول دوران پلیئستوسن و نیز بررسی رابطه میان صنایع سنگی دوره پارینه ‌سنگی زاگرس و شمال فلات مرکزی انجام شد.
وحدتی نسب بررسی چگونگی بر هم کنش میان پراکنش، کیفیت و کمیت منابع (ماده خام سنگی، منابع غذایی، منابع آب شیرین و..)، نوسانات اقلیمی و جذب گروه‌ های انسانی به چشم ‌انداز حوزه مورد مطالعه و نیز دستیابی احتمالی به بقایای اسکلتی انسان عصر پارینه سنگی را از دیگر اهداف این کاوش اعلام کرد.
وی با اشاره به این‌که در پایان فصل نخست بیش از۶۰۰۰ یافته فرهنگی در محوطه از دو گمانه‌ی مورد مطالعه به ثبت رسید، افزود: بقایای استخوانی شامل اسب، گوزن و خرس بود و بیشینۀ دست افزارهای سنگی متعلق به پارینه سنگی میانی (بازه زمانی ۲۰۰ هزار تا ۴۰ هزار سال پیش) بودند.
عضو هیات علمی دانشگاه تصریح کرد: مطالعات آزمایشگاهی تعیین سن مطلق نمونه‌ ها با استفاده از تکنیک AMS و همچنین مطالعات میکرومورفولوژی و رسوب شناسی در حال حاضر در موزه انسان شناسی پاریس در دست انجام است،‌ همچنین کار روی بقایای جانوری و دست‌افزارهای سنگی در دانشگاه تربیت مدرس به زودی آغاز می‌شود.
وحدتی‌نسب از کشفیات قابل توجه در این غار به وجود بقایای متعدد از اسب وحشی و سرپیکان‌های شکار ویژه‌ی پارینه سنگی میانی اشاره کرد و گفت: با توجه به اهمیت این محوطه قرار است فصل دوم کاوش در محوطه با همکاری متخصصین ایرانی و فرانسوی و با حمایت مالی اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین در تابستان ۱۳۹۸ انجام شود.
به گفته‌ی وی سرپرست فرانسوی این کاوش «ژیل بریون» از موزه انسان‌شناسی پاریس بود
دکتر حامد وحدتی نسب عضو هيئت علمي و دانشيار گروه باستان شناسي دانشگاه از سال 1387 تاكنون می باشد.
وی دارای مدرک کارشناسی زیست شناسی - علوم جانوری از دانشگاه تهران، کارشناسی‌ارشد زیست شناسی - علوم جانوری از دانشگاه آزاد وکارشناسی ارشد باستان شناسی از دانشگاه ایالتی آریزونا، دکتری انسان شناسی پیش از تاریخ دانشگاه ایالتی آریزونا و فوق دکتری زیست باستان شناسي از دانشگاه آکسفورد، فوق دکتری باستان شناسي مولکولی از دانشگاه آلبرتا- کانادا می باشد.
عضو شورای تخصصی پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، عضو شورای انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سردبير نشريه International Journal of Society of Iranian Archaeologists ، مدیر داخلی نشریه International Journal of Humanities، نایب رئیس، دبیر و سخنگوی انجمن علمی باستان شناسی ایران، عضو هيئت موسس و هيئت مديره انجمن كواترنري ایران، عضو هیئت تحریریه مجله پژوهش های کواترنری ایران، دبير كميته پژوهشي پارينه سنگي ايران، پژوهشكده باستان شناسي، رئيس انجمن دانشجويان ايراني دانشگاه آلبرتا و معاون عملیاتی اداره باستان شناسی شرق ایالت آریزونای آمریکا از جمله سوابق اجرایی وی می باشد.
وی تاکنون موفق به تالیف چندین جلد کتاب و چاپ مقالات بسیاری در مجلات داخلی وخارجی شده است.


26 آبان 1397 / تعداد نمایش : 1906