متن کامل خبر


 
معرفی مجموعه آزمایشگاه‌های بخش مواد به عنوان عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو

خلاصه خبر: یکی از نیازهای مربوط به توسعه فناوری نانو، وجود آزمایشگاه‌های پیشرفته با تجهیزات دقیق، تکنسین‌های ماهر و سرویس‌دهی سهل و تمام‌وقت به محققان و پژوهشگران است.

 یکی از نیازهای مربوط به توسعه فناوری نانو، وجود آزمایشگاه‌های پیشرفته با تجهیزات دقیق، تکنسین‌های ماهر و سرویس‌دهی سهل و تمام‌وقت به محققان و پژوهشگران است. محققانی که در زمینه فناوری نانو فعالیت می‌کنند باید بتوانند ساختارهای نانو (اعم از ذرات، مولکول‌ها و غیره) را بسازند و شناسایی و مشخصه‌بندی کنند. امکانات آزمایشگاهی در زمینه فناوری نانو (اعم از تجهیزات، تکنسین‌ها و اپراتورها، امکانات تعمیر و نگهداری و غیره) در بسیاری از موارد فراتر از توان محققان و سرمایه‌گذاران منفرد است. بنابراین شبکه‌سازی قابلیت‌های آزمایشگاهی در زمینه شاخه‌های مختلف فناوری به ویژه فناوری نانو، در کشورهای جهان سوم از جمله کشور ما از اهمیت فراوانی برخوردار است.
در علوم مختلف مهندسی و پزشکی،‌ موضوع اندازه‌گیری و تعیین مشخصات از اهمیت کلیدی برخوردار است؛ به طوری که ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی مواد، به مواد اولیه مورد استفاده و همچنین ریزساختار یا ساختار میکروسکوپی به دست آمده از فرآیند ساخت بستگی دارد. به عنوان مثال برای شناسایی مواد اولیه، بدیهی است که نوع و مقدار ناخالصی‌ها، شکل و توزیع اندازه ذرات،‌ ساختار بلورین و مانند آن در ماهیت و مرغوبیت محصول اثر دارند. بنابراین هر چه دستگاه‌های اندازه‌گیری و تعیین مشخصات قوی‌تری در اختیار باشد، کنترل مواد اولیه با دقت بیشتری صورت می‌گیرد. در ضمن برای مطالعه ریزساختارها، نیاز بیشتری به ابزارهای شناسایی و آنالیز وجود دارد. در ریزساختار یا ساختار میکروسکوپی مواد، باید نوع فازها، شکل، اندازه،‌ مقدار و توزیع آنها را بررسی کرد.
اساس کار میکروسکوپ های الکترونی روبشی، مبتنی بر روبش (جاروب کردن) سطح نمونه با پرتو الکترونی است. به علت تنوع و تعدد برخوردهایی که ممکن است به وقوع بپیوندد، در راه شناخت چگونگی «حجم برهم کنش» پرتو الکترونی ورودی و ماده، پیچیدگی های زیادی وجود دارد. لذا امکان آشکارسازی پرتوهای ساطع شده از سوی ماده در اثر برهم کنش آن با پرتو الکترونی ورودی به منظور بررسی ویژگی ها و مشخصات ماده به صورت تصویر و آنالیز عنصری و ترکیب شیمیایی آن بسیار حائز اهمیت است.
با استفاده از این آشکارسازها می توان اطلاعات مختلفی از ماده از جمله مورفولوژی ذرات و توپوگرافی سطح نمونه، شکست نگاری، تهیه تصویر با وضوح بالا از آلیاژهای سبک مثل منیزیم و نانوتیوب کربنی، بررسی نانومواد لومینسانس دهنده نظیر نقاط کوانتومی نیمه هادی، کامپوزیت ها و هیبریدهای آلی - معدنی و غیره را فراهم نمود. هم اکنون مجموعه آزمایشگاه‌های بخش مواد دانشگاه تربیت مدرس واقع در دانشکده فنی و مهندسی با اساتیدی مجرب و کارشناسانی خبره امکان دسترسی آسان کلیه متخصصان علاقه‌مند نانو به زیرساخت آزمایشگاهی؛به بخشی از نیازهای جامعه علمی و پژوهشی کشور پاسخ می دهند. این آزمایشگاه در دو حوزه میکروسکوپ تونل زنی روبشی (با اندازه گیری دانه پودرهای نانوی هادی و نیمه هادی-تعیین پروفیل سطح مواد هادی و نیمه هادی) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (با تصویربرداری دقیق از سطح) آماده سرویس دهی به محققان و پژوهشگران کشورمان است.
 


17 مرداد 1396 / تعداد نمایش : 2903