نشست هم اندیشی تحلیل ابعاد مختلف سیلاب های اخیر کشور در دانشکده کشاورزی برگزار شد.

خلاصه خبر: به گزارش روابط عمومی دانشکده

به همت گروه مهندسی سازه­های آبی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، نشست هم ­اندیشی تحلیل ابعاد مختلف سیلاب­های اخیر کشور با حضور اساتید و دانشجویان گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه، کارشناسانی از پژوهشکده هواشناسی، سازمان آب منطقه­ ای تهران، شرکت مدیریت منابع آب و شرکت سازه­ پردازی ایران به مدت 4 ساعت در روز چهارشنبه، تاریخ 4 اردیبهشت ماه در دانشکده کشاورزی برگزار شد.

این نشست در دو بخش ارائه سخنرانی علمی و پرسش و پاسخ با مدیریت آقای دکتر جمال محمدولی سامانی، مدیر گروه مهندسی سازه­ های آبی برگزار شد. در بخش سخنرانی آقای دکتر مهدی مظاهری، عضو هیئت علمی گروه سازه های آبی دانشکده کشاورزی، به تشریح و تحلیل ابعاد مختلف سیلاب­های اخیر کشور پرداختند. در ادامه آقای دکتر عباس رنجبر، رئیس پژوهشکده هواشناسی ایران شرایط و وضعیت سامانه­ های پیش­بینی و هشدار سیل را تشریح کردند. سپس سرکار خانم مهندس غزال جعفری از دفتر مهندسی رودخانه و سواحل شرکت مدیریت منابع آب ایران، اهم برنامه‌ها، اقدامات و چالش‌های وزارت نیرو در حفاظت از اراضی بستر و حریم رودخانه­ ها را ارائه کردند. سخنران پایانی آقای مهندس محمود افسوس بودند که علل پیامدها و روش­های کنترل و مدیریت سیل با تمرکز بر سیل­ های اخیر کشور را تبیین کردند.

در بخش دوم، نکاتی درباره علل وقوع سیل، نقش سازمان هواشناسی کشور، عملکرد سدها و وزارت نیرو در کنترل سیل­های اخیر کشور، لزوم تدوین نظام نامه یکپارچه، تهیه نقشه­ های پهنه ­بندی و مدیریت ریسک سیل، وضعیت قانون گذاری و ظرفیت­ های قانونی در بحث رعایت حریم کمی رودخانه­ها، برنامه­های آتی متولیان و سازمان­های مرتبط با سیلاب، بحث و تبادل نظر شد.

در پایان جلسه، اهم مطالب این نشست توسط آقای دکتر جمال محمدولی سامانی جمع بندی شد و در قالب یک بیانیه با یازده بخش به صورت زیر با اتفاق نظر حاضرین در جلسه به تصویب رسید.

1). لزوم تهیه نظام­نامه مدیریت سیل در سطح ملی که در آن تمامی اقدامات قبل، حین و بعد از وقوع سیل مشخص شده و مسئولیت سازمان­ ها و دستگاه ها با جزئیات بیان شود.

2). لزوم تهیه طرح جامع مدیریت سیلاب در کشور به صورت فرابخشی و تنظیم جداگانه آن برای هر حوضه رودخانه کشور که به خوبی ارتباط مدیریت مخزن سدها و ریسک ناشی از خسارت پایین دست مخزن در دوره بازگشت­ های مختلف سیل دیده شود.

3). لزوم توسعه سامانه­ های پیش­بینی، پایش و هشدار سیل در سطح کشور و حوضه­ های آبریز؛ در این راستا لازم است، تمامی حوضه­ های رودخانه­ای کشور به سیستم­ های یکپارچه هشدار سیل مجهز گردند و خرید، تهیه و نوسازی تجهیزات و سامانه ­های نرم افزاری و سخت افزاری در دستور کار قرار گیرد.

4). لزوم توجه بیشتر به افزایش دقت پیش بینی­های هواشناسی و سامانه­ های هشدار سیل و کاهش خطا و ضعف برآوردهای ناشی از پیش بینی­های بلند مدت؛ بنابراین لازم است، حمایت دولت محترم جمهوری اسلامی در تامین اعتبارات مورد نیاز و تقویت همکاری­ کشورهای همسایه در پایش وضعیت جوی صورت گیرد.

5). لزوم تشکیل وحدت فرماندهی مقتدر و رفع اختلاف بین سازمان ­ها و ارگان ­های مسئول در هنگام مدیریت بحران سیل؛ لازم است تا هماهنگی کامل بین سازمان هواشناسی و مدیریت بهره­برداری مخازن سدها و بدنه اجرایی وزارت نیرو برقرار باشد. همچنین لازم است قوه قضاییه و شهرداری­ ها همکاری و همگرایی بیشتری با وزارت نیرو در راستای حفاظت و تعیین حریم بستر رودخانه­ ها داشته باشند.

6). ضرورت تکمیل و به هنگام­سازی نقشه­ های پهنه بندی خطر سیل و مدیریت ریسک سیلاب و ابلاغ آن به کلیه ذی­نفعان و دستگاه ­های اجرایی و ایجاد زیرساخت­های لازم فني، اقتصادی و اجتماعی برای نهادینه شدن بیمه سیلاب.

7). تاکید بر مدیریت همزمان سازه­ای و غیرسازه­ای در کنترل سیل با تاکید بر اقدامات پیشگیرانه برای کاهش سیلاب­ها و خسارات ناشی از آن­، از طریق مدیریت آبخیزداری، توجه به اقدامات مهندسی رودخانه با رویکرد احیا، بازگردانی و اقدامات سازگار با محیط زیست.

8). با توجه به افزایش تعداد وقایع و بزرگی سیلاب­های اخیر، اقدام شایسته برای آزادسازی حریم کمی و کیفی رودخانه ­ها و بازنگری در تعیین حریم بستر رودخانه براساس سیلاب ­های 25 ساله توسط وزارت نیرو لازم است.

9). لزوم تدوین برنامه­ چگونگی بهره ­برداری از سیلاب­ها و فرصت­های ایجاد شده از جمله تغذیه آب­های زیرزمینی و احیای اکوسیستم ­ها و پیکره­ های آبی.

10). توجه اساسی به امر آموزش تخصصی نیروی انسانی (فنی- مهندسی، اجرایی عملیاتی، پشتیبانی و خدماتی) و آگاهی­ های عمومی به مردم برای مدیریت بحران و ریسک سیلاب­ ها و نقش کلیدی آن در کاهش تلفات و خسارات سیلاب و اصلاح نظام­نامه اطلاع رسانی در جهت افزایش اعتماد عمومی.

11). ضرورت بررسی و آسیب شناسی دلایل عدم اجرای صحیح و مناسب قوانین، دستورالعمل­ها، ضوابط و مقررات موجود و هشدارهای داده شده درباره وقوع سیلاب، همچنین تقویت نقاط ضعف قانون و توجه به امر قانون گزاری برای مدیریت بهتر بحران سیل.

 

 

 

 

 

 

 


 


21 اردیبهشت 1398 / تعداد نمایش : 875